JAARGANG 2012/2013

week 1 (en dus voor week 2)
Lezen na hoorcollege vóór werkgroep: ‘What is the Meaning of The Medium is the Message?’ van Mark Federman (zelf opzoeken op het web). Geef in een volzin het nieuwe inzicht in de theorie van McLuhan dat je ontdekt hebt tijdens het lezen van bovenstaande tekst. Wie is Mark Federman?
Lezen voor volgende week: gedachtenexperiment, 50 jaar verder: zoek een hedendaags medium en beschrijf de boodschap van dat medium op McLuhaniaanse wijze.

week 2 (en dus voor week 3)
Lezen artikel ‘The Limits of communication’ van Jodi Dean. Zie  hier. Voorbereiden voor de werkgroep van week drie: docu kijken over Dieter Rams. Zie hier.

week 3 (en dus voor week 4)
Lees het artikel ‘Radicale vrijheid 1.5: de onderklasse aan zet’ van Theo Ploeg dat je hier kunt vinden, maak iets moois en neem het mee en bekijk de documentaire reeks ‘Century of the self’ die je per deel hier vindt:
Episode 1: Happiness Machines.
Episode 2: Engineering Consent.
Episode 3: There is a Policeman Inside All Our Heads, He Must Be Destroyed.
Episode 4: Eight People Sipping Wine in Kettering.

week 5 (en dus voor week 6)
Bekijk de twee delen van het Foucault/Chomsky-debat, die je hier kunt bekijken, en leg in maximaal 500 woorden het verschil in visie tussen Foucault en Chomsky uit.

week 6 (en dus voor week 7)
Lees het eerste hoofdstuk van het boek ‘Postmodernism or, the cultural logic of late capitalism’ van Fredric Jameson dat je hier aantreft als pdf en beschrijf in maximaal 500 woorden wat Jameson ziet als het verschil tussen moderniteit en postmoderniteit en hoe hij het concept hyperreality hieraan verbindt.

JAARGANG 2011/2012

week 1
– Kijken documentaire The End Of Cyber Utopia van Tegenlicht met Evgeny Morozov (bekijk ‘m hier).
– Lezen pagina’s 6 tot en met 27 (halverwege) van Slavoj Zizek’s First as tragedy then as farce waarvan je hier een pdf vindt.

week 2
– Lezen ‘Habermas, the last European: a philosopher’s mission to save the EU’ van Georg Diez in Der Spiegel, 25/11/2011. Artikel vind je hier.
– Lezen tekst ‘De verlichting denkt niet meer’ van Koen Haegens in De Groene Amsterdammer, 19/08/2007. Artikel vind je hier.

week 3
Lezen: René Decartes, ‘Meditaties. Over de eerste filosofie waarin het bestaan van God en het onderscheid tussen menselijke ziel en lichaam wordt bewezen’, Uitgeverij Boom, Meppel/Amsterdam, 1984. Je treft hier een pdf aan.

week 4
Kijken naar ‘The Century Of The Self’ van Adam Curtis. De vier delen vind je hier:
Episode 1: Happiness Machines.
Episode 2: Engineering Consent.
Episode 3: There is a Policeman Inside All Our Heads, He Must Be Destroyed.
Episode 4: Eight People Sipping Wine in Kettering.

week 5
Lezen ‘The Matrix as Metaphysics’ van David J. Chalmers. Hoofdstukken 1 tot en met 8, met uitzondering van 6 (hoofdstukken zijn met cijfers aangegeven in de tekst). PDF vind je hier.

week 6
kijken naar en analyseren van de uitzending van VPROs Tegenlicht over Wikileaks. Lees tevens het stuk over Wikileaks van Slavoj Zizek. Staat op het blog.

week 8
Hoofdstuk uit De Techniek en de Ommekeer, vertaalt uit het Duits (Die Technik und die Kehre, 1953).

ps: links zijn onderstreept door een héél dun grijs lijntje, even zoeken dus maar ziet er wel kek uit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: